دانش و آگاهی

علمی

کاشت و پرورش گیاه در فضا

کاشت و پرورش گیاه در فضا با هدف تامین مواد غذایی به صورت تازه و بهبود سلامت روحی و روانی فضانوران مدت هاست مورد توجه محققین قرار دارد. عدم وجود نیروی گرانش و تابش مستقیم نور خورشید که بر رشد و شکل گیری ریشه و ساقه گیاه موثر است از جمله عوامل بازدارنده جهت کشت گیاه در فضا می باشدو محققین با طراحی محیط رشدی تحت عنوان Veggie همچنین بالشتک هایی به عنوان بستر کشت موفق به رشد و پرورش گیاه در شرایط میکرو گرانش شدند در فیلم حاضر چکیده ای از این پژوهش به تصویر کشیده شده است.

کشت و پرورش گیاه برای فضانوردان از ابعاد مختلفی دارای اهمیت است، کاشت و پرورش گیاه علاوه بر زیبایی و طراوت در فضا نوردان این حس را ایجاد می کند که قطعه کوچکی از زمین را با خود به همراه دارند و این مساله موجب آرامش روحی و روانی آنها خواهد شد. از سوی دیگر بحث تغذیه برای فضانوردان مطرح است، به ویژه تامین انواع ویتامین از جمله ویتامین c که در حال حاضر این نیاز از طریق مکمل ها و محصولات سرما خشک برای آنها تامین می شود. در سفرهای طولانی گاهی ویتامین ها به مرور زمان تجزیه و از بین می روند. در ایستگاه های فضایی پرورش گیاه  بدون دسترسی به نور خورشید برای فتوسنتز و گرانش کار سختی است که این موضوع نیاز به نوآوری دارد. یکی از راهکارها، کشت گیاه در محیط های کنترل شده است که به طور خودکار نور، دما، رطوبت و مواد غذایی را تنظیم می کند. ناسا درحال بررسی فناوری هایی است که به فضانوردان امکان می دهد به مواد غذایی تازه و با کیفیت دسترسی داشته باشند. سیستم تولید سبزیجات که به نام Veggie  شناخته می شود یک باغ فضایی کوچک در ایستگاه فضایی است هدف ایجاد این باغ رشد گیاه در شرایط ریزگرانش و در عین حال اضافه کردن غذای تازه به رژیم غذایی فضانوردان است در این سیستم بالشتک کشت (به عنوان بستر کشت حاوی کود و خاک) وجود دارد. گیاهان درشرایطی که گرانش زمین وجود ندارد از عوامل محیطی دیگر مانند نور برای جهت دهی و رشد استفاده می کنند. در این روش لامپ های LED برای تولید نور استفاده می شوند از آنجا که بسیاری از گیاهان نور سبز را بازتاب می دهند و از موج های قرمز و آبی بیشتر استفاده می کنند اتاقک رشد به رنگ صورتی و یا بنفش می درخشد. تا کنون برخی ارقام گیاهی از جمله انواع کاهو، برخی گونه های گل در این شرایط کشت شده اند.

استفاده از اتاق رشد پیشرفته یا APH نیز شیوه دیگری است که درحال حاضر توسط تیم تحقیقاتی در حال بررسی و مطالعه است در این اتاقک سیستم و فرایندهای مرتبط با رشد و پروش گیاه به صورت بسته و اتوماتیک است و از طریق دوربین های و سنسور ها فرایند های کنترلی و مطالعاتی  به صورت مستقیم توسط تیمی بر روی زمین نیز پایش می شود در این سیستم نیاز به مراقبت روزانه از گیاه نیست در این اتاقک تنوع رنگی لامپ های ال ای دی و حتی نور مادون قرمز برای تصویربرداری در شب وجود دارد.

با توجه به نگرانی بر روی رشد عوامل میکروبی بر روی گیاه در شرایط فضا همچنین بررسی سایر تغییرات در گیاه نمونه هایی از گیاهان پرورش یافته به زمین نیز ارسال می شود که البته تا کنون خطر ناشی از تاثیر عوامل میکروبی خطرناک بر روی گیاه مشاهده نشده است.

برگرفته از: 

https://www.nasa.gov/exploration-research-and-technology/growing-plants-in-space/

کلمات کلیدی

ویدئو ها

//isti.ir/ZBdx